10 smarta tips

1. Överväg andra alternativ än bergvärme

Bergvärme är mycket populärt i Sverige, men det finns flera andra sorters värmepumpar, som också sparar energi. Bergvärme är inte det enda alternativet. Att välja bergvärme bara för att ”alla andra gör det”, är ett dåligt beslut. Titta på andra alternativ, innan du bestämmer dig för bergvärme.

Ett exempel är luft-vattenvärmepumpen som kan spara upp till 65 % och är betydligt billigare att installera. Många gånger blir kostnaden för installation hälften mot bergvärmen och den kan därför utgöra en säkrare investering.

2. Ta in flera offerter från installatörer och återförsäljare

Att installera bergvärme är ett stort projekt och då bör man också ta in flera offerter, så man kan jämföra. Någon installatör kanske är onödigt dyr, någon kanske fuskar i offerten och exkluderar viktiga moment för att det skall se billigare ut. Begär in många offerter och välj att gå vidare med en som passar dig.

– Offert på bergvärme

3. Sök om tillstånd för bergvärme i god tid

Vanligtvis måste man ha tillstånd för att installera bergvärme och därför skall du ta reda på vad som gäller i din kommun och om det krävs ansöka om tillstånd i god tid.

4. Var noga med att få en lagom stor bergvärmepump

Det är viktigt att din bergvärmepump är lagom stor. Man brukar rekommendera att den skall kunna generera 60-70 % av energibehovet, när det är som kallast.

5. Ta del av testresultat av olika bergvärmepumpar

Det kan vara svårt att veta vilken bergvärmepump som är bra. Då kan det vara en god idé att ta del av olika testresultat. Energimyndigheten är en svensk myndighet, som bland annat testar bergvärmepumpar och presenterar sina resultat på sin hemsida.

6. Var noga med att borrhålet blir lagom djupt

När det gäller bergvärme finns det inget som är för djupt, bara onödigt djupt. Många har bergvärme, och även om detta kontrolleras av kommunen och det finns gränser för hur tätt dessa får sitta, kan värmen i berggrunden påverkas. Det är också mycket svårt att åtgärda om hålet visar sig vara för grunt.

7. Anlita certifierade installatörer

Enligt lag krävs det att vissa moment vid en bergvärmeinstallation utförs av personer med särskilt behörighet. Det kan röra sig om specifika certifieringar eller utbildningar. Exempel på behörigheter som kan krävas är: brunnsborrare, kyltekniker, rörmokare och elektriker. Var noga med att de som utför din bergvärmepumpsinstallation har den behörighet som krävs.

8. Utnyttja ROT-avdraget till din bergvärmeinstallation

ROT-avdraget kan sänka priset på installationen, om du och installatörerna uppfyller skattemyndighetens krav. Här finns mycket pengar att spara, så var noga med att uppfylla kraven om möjligt och får ner priset på installationen.

9. Glöm inte att kolla över ditt vattenburna värmesystem

Många tror att om man har ett vattenburet värmesystem i huset, är det bara att byta till bergvärme. Bergvärmen genererar inte lika varmt vatten, som en olje- eller vedpanna och därför kan man behöva göra ingrepp i husets vattenburna värmesystem. Exempelvis kan man behöva byta element. Undersök därför om något behöver uppdateras inför bergvärmeinstallationen.

10. Bättre isolering?

En anledning till att man inte får så bra resultat, som man hade önskat med en bergvärmepump, är att man inte har tillräckligt med isolering. Visst är bergvärme i sig en energisparande lösning, men med dålig isolering kan det ändå krävas mycket el för uppvärmningen.

Att titta över isolering och/eller byta fönster är också energisparande lösningar och tillsammans med bergvärmen kan du optimera resultatet ännu mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *